Ksylitol – co to jest?

ByDaniel

Ksylitol – co to jest?

Ksylitol (https://www.bee.pl/9188-ksylitol) jest brzozowym cukrem. Na początku pozyskiwano go z kory brzozy, ale potem rozpoczęto z kukurydzy. To niskokaloryczny i naturalny środek słodzący. Pod względem chemicznym jest on jednak alkoholem cukrowym. Ksylitol jest zatem inaczej metabolizawany w porównaniu do cukru. Ten produkt jest zalecany zwłaszcza dla cukrzyków. Wygląd on niczym zwykły cukier, ponieważ również jest białym i krystalicznym proszkiem bez charakterystycznego zapachu. Istotne jest to, że posiada on aż o 40% mniej kalorii niż cukier! Naturalną jego postać można spotkać w owocach oraz warzywach. Jest on także dostępny w formie pudru.

Czy ksylitol jest bezpieczny?

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, dzienna dawka spożycia ksylitolu nie może przekroczyć 15 g. To około 3 łyżeczki. Warto zwrócić również uwagę, że ten produkt nie jest zalecany dla małych dzieci. Nie posiadają one jeszcze na tyle dojrzałego układu pokarmowego – do około 3. roku życia. Ksylitol trzeba wprowadzać stopniowo do codziennej diety. Przy tym procesie należy uważnie obserwować swój organizm. Może on wywołać biegunkę albo wzdęcia, zatem umiar jest wręcz wskazany.

Stosowanie ksylitolu

Ksylitol można stosować jako słodzik do herbaty albo kawy, niczym zwykły cukier. Inne jego zastosowanie to dodatek do przyrządzanych deserów i ciast poza ciastem drożdżowym, bo drożdże nie wyrosną na nim. Ksylitol można również dodać do przetworów owocowych. Jest on odporny na działanie wyższych temperatur, a przy okazji nie traci na swoich naturalnych właściwościach.

Działanie ksylitolu na odporność organizmu

Ksylitol, pomimo tego, że działa słodząco niczym cukier to w porównaniu do niego daje odczyn zasadowy. To oznacza, iż stabilizuje on równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a w efekcie hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Wspomaga on zatem odporność organizmu. Ksylitol jest szczególnie zalecany osobom, które zmagają się z grzybicą albo chorobami bakteryjnymi. Nie mogą one spożywać cukru, ponieważ będzie on dodatkowo sprzyjał dalszemu rozwojowi grzybów.

About the author

Daniel administrator